Dostupni linkovi

Kolumbija: Ubijen vođa FARC-a


Trojica pripadnika Revolucionarne oružane snage Kolumbije, među kojima je bio i visoki komandant FARC-a, ubijena su u vaduždušnom napadu kolumbijske vojske.

Napad se dogodio samo dan pošto su dve strane saopštile svoje planove o započinjanju mirovnih pregovora.

Ministar odbrane Huan Karlos Pinson rekao je da je u vazdušnom napadu ubijen i visoki komandant FARC-a, najstarije latinoameričke pobunjeničke grupe.

On je naveo da je reč o čoveku, poznatom pod nadimkom "Danilo Garsija", za koga se veruje da je blizak saradnik lideru FARC-a Rodrigu Londonu.

Kolumbijski ministar je rekao da je vazdušni napad izveden u nepristupačnoj oblasti obrasloj prašumom, u blizini granice sa Venecuelom, na severoistoku zemlje, preneo je Frans pres.

Vlasti u Bogoti su ranije saopštile da neće obustaviti napade na položaje FARC-a uprkos najavljenim planovima o početku direktnih pregovora dve strane, prvi put u poslednjih 10 godina.

Poslednji razgovori sa FARC-om vođeni su 2002, ali ih je vlada prekinula, optužujući pobunjenike da koriste situaciju da ojačaju svoje jedinice u delovima zemlje koji su demilitarizovani.

FARC je osnovan 1964. i važi za najstariju pobunjeničku grupu u Kolumbiji, koja svoju podršku ima uglavnom među siromašnim seljacima koji ne poseduju zemlju.

Od početnih 9.200 boraca, veruje se da je danas broj pripadnika FARC-a prepolovljen, posle serije uspešnih ofanziva kolumbijske vojske u poslednjoj deceniji.
XS
SM
MD
LG