Dostupni linkovi

Draghijev koncept za spas eurozonePredsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi na sjednici vijeća ECB-a predočit će koncept za spas eurozone. Među njima bi mogla biti kupnja obveznica za potporu posrnulim gospodarstvima. To bi potaknulo smanjenje kamatnih stopa za Italiju i Španjolsku.

Njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung piše kako ECB može tiskati novac, što ga dovodi u zanimljiv položaj prema drugim čimbenicima u Europi. List tvrdi kako je ECB već sada neka vrsta popratne vlade.

Draghi ne podnosi sporost političara i želi spasiti eurozonu tiskanjem novca, a njegova moć sve više raste, tvrdi Sueddeutsche. Draghi, Talijan s iskustvom investicijskog bankara, izazvao je otpor njemačke središnje banke, čiji mu predstavnici predbacuju da se zahtjevom za stvaranjem bankovne unije umiješao u europsku politiku.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je potporu predsjedniku Bundesbanke Jensu Weidmannu. On se protivi ECB-ovim planovima da kupuje dugove zemalja euro zone s visokim troškovima zaduživanja.
XS
SM
MD
LG