Dostupni linkovi

Turska napala kurdske položaje



Turski borbeni zrakoplovi i jurišni helikopteri napali su sinoć kurdske borbene položaje u blizini jugoistočne granice sa Sirijom i Irakom. U operaciji sudjeluje oko dvije tisuće vojnika. Ciljevi bombardiranja su na planini Kato, rekao je izvor Reutersu, ukazujući da je mjesto napada u turskoj jugoistčnoj provinciji Sirnak.

Izvor je dodao da je u operaciju kao podrška poslano deset zrakoplova F-16. Napad je uslijedio nekoliko dana nakon što su borci iz zabranjene Laburističke stranke Kurdistana (PKK) u simultanim napadima ubili desetoricu pripadnika sigurnosnih službi.

U sukobima turske vojske i PKK, koja traži nezavisnost na većinski kurdskom jugoistoku, od 1984. ubijeno je više od 40.000 ljudi. Borbe između tuskih snaga i PKK-a pojačane su posljednjih mjeseci, što neki turski dužnosnici i analitičari povezuju s kaosom u susjednoj Siriji.

Turska, SAD i Europska unija proglasile su PKK terorističkom organizacijom. Pojedini turski službenici rekli su da ta organizacija dobiva izravnu potporu od od sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i kurdskih grupa u Siriji.
XS
SM
MD
LG