Dostupni linkovi

Francuska: Eksplozija u nuklearki u Alzasu


U eksploziji koja se danas desila u najstarijoj francuskoj nuklearnoj centrali Fesenhajm u pokrajini Alzas, dva radnika su zadobila lakše opekotine.

Zvaničnici zaduženi za nuklearnu bezbednost rekli su da nema opasnosti od radioaktivnog curenja.

Francuska ministarka energetike i ekologije Delfin Bato rekla je da se incident u Fesenhajmu, nuklearnoj centrali u istočnoj francuskoj pokrajini Alzas, može smatrati manjim.

Elektrodistribucija Francuske (EDF), koja rukovodi centralom, opovrgla je prvobitne izveštaje o požaru na mestu incidenta.

EDF je saopštio da se incident desio tokom redovnog održavanja i da je oslobođen dim. Kako se navodi, dva radnika su zadobila lakše opekotine po rukama, pošto se izlio vodonik-peroksid, i njima je odmah ukazana medicinska pomoć.

Svih devet radnika koji su u to vreme bili u centrali, pregledani su, naveo je EDF.

Današnji incident ponovo je pokrenuo pozive da Francuska smanji nivo oslanjanja na nuklearnu energiju, a antinuklearni aktivisti već dugo pozivaju na zatvaranje Fesenhajma.

Noel Mamer, poslanik u parlamentu iz ekološke partije i žestoki kritičar nuklearne energije, rekao je za televiziju BFM da je ovaj incident podsetnik da Francuska treba progresivno da smanjuje svoje oslanjanje na nuklearnu energiju i da se okrene obnovljivim izvorima energije.
XS
SM
MD
LG