Dostupni linkovi

Jak zemljotres u Centralnoj Americi


Jak zemljotres od 7,6 stepeni Rihterove skale potresao je danas Kostariku i široki pojasi zemalja Centralne Amerike.

Potres je srušio kuće, blokirao autoputeve i izazvao paniku, ali zvaničnici saopštavaju da nema izveštaja o žrtvama i materijalnoj šteti.

Zemljotres je registrovan u 8:42 sata po lokalnom vremu, na 60 kilometara južno od grada Liberia na severozapadu Kostarike na dubini od 41 kilometra, prenela je agencija Rojters.

Američka geološka opservatorija saopštila je da se podrhtavanje tla i ljuljanje zgrada, uz prekide u snabdevanju strujom osetilo posebno u nekim delovima prestonice, pošto je udar bio na 141 kilometar od San Hozea.

Pacifički centar za upozorenje na cunami na Havajima uputio je obaveštenje o upozorenju na razorni talas u Kostariku, Nikaragvu, Salvador, Honduras, Meksiko, Kolumbiju, Ekvador, Gvatemalu i Peru, kao obaveštanje o nagledanju situacije za Čile.

U najnovijem saopštenju se navodi da u gradu Ohanća blizu epicentra potresa, srušilo se nekoliko kuća, a klizišta su blokirala nekoliko putnih pravaca.

"Za sada nemamo žrtava. Ljudi su zaista uplašeni. Mi smo imali umerene potrese, ali zemljotres ovakve jačine nije se dogodio u više od 50 godina'', rekla je gradska zvaničnica Kenia Kampos.

Nema izveštaja o žrtvama i materijalnoj šteti u prestonici San Hose, rekao je Daglas Salgado, geograf u Nacionalnoj komisiji Kostarike za prevencije i nagledanje vanredne situacije.
XS
SM
MD
LG