Dostupni linkovi

Dačić: Poruka zvaničnika EU je da su vrata otvorena



Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da su razgovori s evropskim zvaničnicima imali veoma jasnu poruku da su vrata Evropske unije otvorena za Srbiju
i da nijedan predstavnik EU nije rekao da je uslov za članstvo priznavanje Kosova.

Dačić je novinarima u Briselu rekao da Srbija, ako želi da dobije datum za početak pregovora, treba da ispuni ono što je definisano u odluci Evropskog saveta u decembru prošle godine.

To podrazumeva, dodao je, unutrašnje reforme u Srbiji i vidljiv i održiv napredak u odnosima Beograda i Prištine kada je reč o realizaciji dogovora koji su već postignuti i pokušaju da se postigne dogovor u preostalim tehničkim pitanjima.

"Rekao sam da Srbija neće promeniti svoju odluku i da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ali da je Srbija spremna da učestvuje u dijalogu", kazao je Dačić i dodao da je u razgovoru s evropskim zvaničnicima jasno iskazao da "uopšte nije sporno da se razgovara i o političkim pitanjima".

Premijer Srbije je naglasio da ni od jednog predstavnika EU nije čuo da je preduslov za članstvo Srbije u EU priznavanje nezavisnosti Kosova, ali da "svako može imati pojedinačan stav o tome koji je pre svega baziran na stavovima zemalja iz kojih političari dolaze".

"Ja sam jasno rekao šta možemo a šta ne možemo i u okviru toga možemo da tražimo rešenja", rekao je on.
XS
SM
MD
LG