Dostupni linkovi

Svedok: Sanader nam rekao da treba pomoći stranci



Svedočenjem bivšeg predsednika uprave Hrvatskih autocesta Stjepka Bobana danas je na sudu u Zagrebu nastavljeno suđenje nekadašnjem premijeru i bivšem šefu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu u slučaju "Fimi-medija".

Sanader i još deset fizičkih i pravnih lica, među kojima i HDZ kao prva stranka koja se tereti za korupciju, optuženi su za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije "Fimi-medija" po kojoj je slučaj i dobio ime.

On je posvedočio da je 2007. održan sastanak kod Sanadera na kojem je bilo oko 20 direktora javnih preduzeća, a Sanader im je u uvodnom govoru rekao da dolazi vreme izbora i da treba pomoći stranci.

Bivši premijer im je rekao da se za detalje obrate Barišiću.

U slučaju "Fimi-medij" krivicu su priznali bivši rizničar HDZ-a i šef carine Mladen Barisisć, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavosević i vlasnica marketinške agencije "Fimi-medija" Nevenka Jurak.

Njih troje nisu se, međutim, nagodili s tužilaštvom kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u saradnji s "Fimi medijom", takođe "izvlačio" novac. Lončar-Papeš osuđena je na 11 meseci zatvora, Dimić na šest meseci, a zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna.

Krivicu su na početku suđenja odbacili Sanader, HDZ, kao i njihov bivši portparol Ratko Maček.

Bivši premijer tereti se u još nekoliko slučajeva za korupciju.
XS
SM
MD
LG