Dostupni linkovi

Hejg: Ubistvo izraelskih olimpijaca šokantan čin zla



Povodom obeležavanja 40. godišnjice ubistva 11 Izraelaca na Olimpijskim igrama u Minhenu, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg (William Hague) izjavio je danas da je to bio "šokantan čin zla".

Pripadnici palestinske terorističke organizacije "Crni septembar" su 1972. godine kidnapovali, a potom ubili 11 izraelskih učesnika Olimpijskih igara u Minhenu.

Osam naoružanih napača su upali u Olimppijsko selo, gde su odmah ubili dvojicu Izraelaca, a osam sportista uzeli za taoce, tražeći od Izraela da oslobodi više od 200 palestinskih zatvorenika.

U 24-časovnoj pucnjavi na aerodromu, u neuspešnoj akciji spasavanja talaca, ubijeno je ostalih devet sportista, a poginula su i petorica terorista i jedan nemački policajac.

Godišnjica tragedije danas će biti obeležena u Firstenfeldbruku gde se dogodila tragedija.

Ceremoniji će prisustvovati ličnosti iz politike i sporta, među kojima nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih i predsednik Nemačkog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Očekuje se da će u Nemačku doputovati izraelska delegacija na čelu sa zamenikom premijera Silvanom Šalomom. Među predstavnicima Izraela biće preživeli i udovice i rođaci ubijenih sportista.
XS
SM
MD
LG