Dostupni linkovi

Erdogan: Sirija postala teroristička državaTurski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je Sirija postala "teroristička država", dok je egipatski predsednik Mohamed Morsi poručio sirijskom lideru Bašaru Asadu da ode s vlasti pre nego što to bude kasno.

Morsi je na sastanku šefova diplomatije arapskih zemalja u Kairu rekao da Asad treba da izvuče "pouku iz nedavne prošlosti" i ode s vlasti pre nego što to bude kasno, misleći na sudbinu autoritarnih režima koji su pali tokom "arapskog proleća".

Istovremeno, Erdogan je na sastanku svoje Partije pravde i razvoja (AKP) optužio "sirijski režim da je postao teroristička država" i dodao da Turska ne može sebi da dozvoli "luksuz da bude indiferentna" prema sukobu koji razara njenog južnog suseda.

Erdogan je ponovo osudio "masovne masakre" sirijskog režima nad svojim narodom. "Bašar je do guše u krvi" svojih sugrađana, kazao je turski premijer čija je zemlja primila više od 80.000 sirijskih izbeglica.

Sirijska vojska koja više od godinu i po dana nastoji da uguši pobunu u zemlji, danas je bombardovala pobunjeničke delove grada Alepa u kojima je poginulo 19 osoba uključujući i sedmoro dece.

Prema nepotvrđenim informacijama, ukupno 33 osobe su poginule u današnjim sukobima u Siriji.

Tokom jučerašnjeg dana poginulo je 119 osoba.

Visoki komesarijat UN za izbeglice juče je saopštio da je više od 100.000 Sirijaca napustilo zemlju samo u avgustu mesecu.
XS
SM
MD
LG