Dostupni linkovi

Francuske istražne sudije odlaze u Ramalu



Francuske sudije, koje istražuju smrt palestinskog lidera Jasera Arafata, zatražili su da odu u Ramalu kako bi proverili navode da je on otrovan.

Arafatova udovica Suha rekla je da sudije žele da izvrše ekshumaciju njegovog tela i da uzmu uzorke radi laboratorijskog ispitivanja. Ona je od Palestinske Uprave i Arapske lige zatražila da sarađuju sa francuskim sudijama.

Palestinska Uprava je saopštila da će vrlo rado dati odobrenje za ekshumaciju Arafatovih ostataka.

Istraga o ubistvu pokrenuta je prošlog meseca nakon što su švajcarski strucnjaci saopštili da su na Arafatovoj odeći pronašli tragove otrovne radioaktivne hemikalije "polonijum-210".

Arafat je preminuo u Francuskoj 2004. godine nakon što je pretrpeo moždani udar posle poremećaja u krvotoku, izazvanog nepoznatom infekcijom.

Mnogi Palestinci i dalje veruju da je Arafata otrovao Izrael, koji ga je smatrao preprekom ka miru i držao ga je u kućnom pritvoru. Izrael negira optužbe.

Arafat, koji je 35 godina bio na čelu Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i postao je prvi predsednik Palestinske Uprave 1986. godine, naglo se razboleo u oktobru 2004. godine u svom kompleksu na Zapadnoj obali.

Dve sedmice kasnije prebačen je u vojnu bolnicu u Parizu, gde je u 75. godini preminuo 11. novembra 2004. godine.
XS
SM
MD
LG