Dostupni linkovi

Sonda Vojadžer 35 godina u svemiruSonda "Vojadžer 1", koja je sada negde na granici Sunčevog sistema i otvorenog svemira, poletela je sa Zemlje pre tačno 35 godina, u pravcu Jupitera i Saturna, piše
agencija Asošijeted pres.

"Vojadžer 1" je otišao u svemir 5. septembra 1977. godine, dok je njegov blizanac "Vojadžer 2" krenuo 16 dana ranije.

Kada su "Vojadžeri" pošli put zvezda, niko nije znao koliko će oni opstati. Ovi relikti ranog svemirskog doba međutim i dalje rade i ka Zemlji šalju podatke sa udaljenosti koje se sada mere desetinama milijardi kilometara u odnosu na Sunce.

Obe sonde imaju samo 68 kilobajta kompjuterske memorije, dok najmanji današnji "ajpod" (iPod) - model "ajpod Nano" - ima osam gigabajta, i 100.000 puta je u tom smislu moćniji od "Vojadžera".

Originalni cilj oba "Vojadžera" bio je bliski susret sa Jupiterom i Saturnom. Odatle su 1979. odnosno 1980. godine poslali "razglednice" sa motivima Velike crvene mrlje - titanske oluje na Jupiteru - i blistavih Saturnovih prstenova.

Zaršivši primarnu misiju, "Vojadžeri" su pošli različitim putevima.

"Dvojka" je otišla do Urana i Neptuna, postavši za sada jedina ljudska letelica koja je prošla kraj tih spoljnih planeta Sunčevog sistema, dok je "jedinica" iskoristila Saturn kao gravitacionu praćku u pravcu ruba Sunčevog sistema, gde se sada i nalazi.

Sredinom juna ove godine, NASA je saopštila da bi "Vojadžer 1" mogao biti veoma blizu izlaska u otvoreni svemir, a kada se to bude desilo postaće prvi ljudsi objekat koji je napustio Sunčev sistem.

"Vojadžer 1" je trenutno na oko 18 milijardi kilometara od Sunca, a "Vojadžer 2" je na oko 15 milijardi.

Kamere na letelicama davno su iključene, ali one i dalje sa pet instrumenata ispituju magnetna polja, kosmičke zrake i naelektrisane čestice, poznate kao sunčev vetar.

Obe sonde nose zlatne ploče sa zvucima, muzikom, fotografijama i višejezičnim pozdravima sa Zemlje - za slučaj da nalete na neku inteligentnu vrstu.
XS
SM
MD
LG