Dostupni linkovi

Mediji: Jeremićeva "pobeda za Srbiju" stvar protokola u UN


Govor predesednika Srbije Tomislava Nikolića pred Generalnom skupštinom UN nije "delo" bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića, kako su izjavu bivšeg šefa diplomatije preneli neki mediji, već stvar protokola, piše dnevni list "Danas".

I pre nego što je formalno počelo 67. redovno zasedanje Generalne skupštine UN, Jeremić je obavestio javnost - u udarnom terminu nedeljnog dnevnika RTS - o još jednoj značajnoj diplomatskoj pobedi koju je Srbija postigla na velikoj međunarodnoj sceni i pre nego što je u Njujorku počeo pomenuti godišnji skup svetske organizacije (18. septembra).

Kako piše Danas, "velika diplomatska pobeda“ obrazložena je time što je Jeremić navodno isposlovao da predsednik Tomislav Nikolić bude treći govornik 25. septembra, na početku debate novog zasedanja GS UN.

Odmah posle predsednika Brazila (što je tradicija od osnivanja svetske organizacije) i Baraka Obame (u svojstvu šefa zemlje domaćina), a ispred svih ostalih 190 predsednika i premijera koji će se potom izređati za govornicom u sledećih desetak dana.

Međutim, navodi taj dnevni list, treće mesto predsednika Srbije na listi govornika prvog dana debate u Njujorku isključivo proizilazi iz protokola o radu UN koji predviđa tu poziciju za šefa države iz koje te godine dolazi predsedavajući novog zasedanja Generalne skupštine.

Reč je o praksi koja se uveliko i striktno primenjuje u svetskom parlamentu. Prošle godine, recimo, 66. zasedanjem GS predsedavao je Kalifa Al-Tani iz Katara, a treći govornik u debati, odmah posle Obame, bio je predsednik te zemlje Nasir Abdulaziz Al-Naser. Godine 2010. predsedavajući je bio švajcarski diplomata Jozef Dajs, a treća u debati predsednica Federalnog saveta njegove zemlje Doris Lojthard. Na sadašnjem Jeremićevom mestu nalazio se 2009. Libijac Ali Abdulasam Teki, a kao treći u debati, takođe posle Obame, pojavio se tada Gadafi.
XS
SM
MD
LG