Dostupni linkovi

Vlasti Moskve protiv Marša Miliona


Gradske vlasti Moskve odbile su da daju dozvolu za organizovanje Marša miliona koji opozicija planira za 15. septembar, saopštila je opozicija.

Kao razlog za odbijanje vlasti su navele da je Sergej Davidis, jedan od opozicionara i podnosilaca molbe za organizovanje skupa, tokom godine imao dva administrativna prekršaja, napisao je na Tviteru jedan od organizatora akcije Sergej Udaljcov.

Opozicija planira da organizuje šetnju od trga Tverske zastave do Borovickog trga, u centru Moskve, a da na kraju maršrute organizuje miting na kojem očekuje učešće 50.000 ljudi.

Udaljcov je dodao da će organizatori kasnije tokom dana podneti novu molbu za istu maršrutu.

Akcija 15. septembra trebalo bi da bude treći po redu Marš miliona. Prethodni su održani 6. maja i 12. juna.

Prvi marš, organizovan uoči inauguracije Vladimira Putina za predsednika, okupio je nekoliko desetina hiljada ljudi. Iako je imao dozvolu vlasti, završio se sukobima sa policijom koja nije puštala učesnike marša na Bolotni trg, gde je miting planiran.

Tada su privedeni lideri opozicije, uključujući Udaljcova i opozicionog blogera Alekseja Navaljnog.

U sukobima je bilo povređenih, i opozicionara i policajaca. Posle toga su pokrenute krivične istrage zbog navodnog pozivanja na masovne nerede, a ukupno 16 osoba, od kojih je 12 bilo privedeno, akteri su tzv. "bolotnog slučaja".
XS
SM
MD
LG