Dostupni linkovi

Ešton prihvatila zahtev Jahjage o Euleksu


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton prihvatila je zahtev predsednice Kosova Atifete Jahjage o produženju mandata Euleksa i nakon okončanja nadzirane nezavisnosti Kosova.

U pismu Eštonove, kako je u utorak javila prištinska televizija Kohavizion (KTV), kaže se da će Euleks svoj mandat izvršavati kako je zajednički odlučeno i dopunjeno od strane Evropskog saveta koji je donet 4. februara 2008. godine.

Takođe se ističe da će Euleks pomoći kosovskim institucijama, sudskim vlastima i agencijama na ostvarivanju zakona na Kosovu sa ciljem daljeg jačanja nezavisnog i multietničkog sudskog sistema.

Jahjaga je juče u pismu koje je uputila Ketrin Ešton zatražila nastavak mandata Euleksa i njegovo delovanje na osnovu Ustava i zakona Kosova, a ne prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

U pismu Jahjage se ističe da Kosovo pozdravlja prisustvo misije Euleksa i njenih pripadnika kao i specijalnog izaslanika EU, kojima se daje status, privilegije i imunitet u skladu sa odredbama Bečke konvencije. Ova razmena pisama biće verifikovana na sednici Skupštine Kosova 7. septembra.
XS
SM
MD
LG