Dostupni linkovi

Izašla knjiga o ubistvu Bin Ladena


Knjiga američkog specijalca koji je učestvovao u ubistvu Osame bin Ladena izašla je uprkos optužbama iz Pentagona da je prekršen ugovor o poverljivosti podataka.

Knjiga se našla u prodaji, ali Pentagon možda neće biti oduševljen objavljivanjem memoara koji su izneli na videlo poverljive podatke.

Advokat Pentagona je prošle nedelje zaprijetio pokretanjem pravnog postupka protiv Meta Bizoneta, bivšeg pripadnika američke specijalne jedinice koji je, pod pseudonimom "Mark Oven", za priču "iz prve ruke" o misiji likvidacije vođe Al Kaide odabrao naslov "Nimalo lak dan" (No Easy Day).

Kako prenosi CNN, u pismu autoru sporne knjige, advokat Pentagona Čarls Džonson optužio je Bizoneta da je prekršio ugovor o poverljivosti podataka, a time i federalni zakon.

Bizonetov advokat je, u odgovoru poslatom prošle nedelje, naveo da je autor "tražio pravni savjet u vezi sa svojim obavezama prije nego što je potpisao ugovor o objavljivanju knjige i da je pomno izanalizirao tekst kako bi se uvjerio da ne sadrži materijal kojim bi prekršio svoje obaveze ili doveo u opasnost druge pripadnike jedinice".

Neizvjesno je kako će američko ministarstvo odbrane postupiti ukoliko današnje objavljivanje bude imalo za posledicu pokretanje sudskog spora.

Ipak, prašina koja se digla oko knjige o likvidaciji Bin Ladena nimalo nije umanjila ogromnu tražnju za memoarima, koji su već izbili u vrh dvonedjeljne "Amazonove" liste najbolje prodavanih knjiga.

Izdavačka kuća "Đuton" prvobitno je planirala da objavi 300.000 primjeraka, ali je poslije ogromnog interesovanja povećala tiraž na 575.000.
XS
SM
MD
LG