Dostupni linkovi

Hercegovačko neretvanski kanton proglasio stanje elementarne nepogode


Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona proglasila je danas stanje elementarne nepogode na području ovog kantona.

"Ova odluka donesena je na prijedlog kantonalnog Štaba civilne zaštite i znači da se mogu angažovati svi potrebni resursi, a nakon okončanja nepogode moguće je sa komisijama izaći na teren i pokrenuti proces eventualne nadoknade štete", rekao je portparol kantonalne Vlade Pero Pavlović.

Uz pomoć dva helikoptera, od kojih je jedan ustupila Turska, i snaga na terenu koje su pristigle i iz drugih kantona, stanje u opštini Konjic znatno je bolje nego prethodnih dana, a požar na području Boračkog jezera konačno je stavljen pod kontrolu.

Osim Konjica, stanje se djelimično stabilizovalo i u Jablanici, pa se protivpožarna linija iznad sela Glogošnica, Šanica, Ravna Bijela i Dragan Selo stalno nadzire i drži pod kontrolom.

Zbog jakog požara koji se širi u predjelu Cetinje u jablaničkoj opštini zatraženo je što skorije reagovanje vazdušnih snaga.

U Mostaru su i dalje aktivna dva velika požara koji se zbog nepristupačnog i miniranog terena ne mogu gasiti, a riječ je o vatrenim stihijama na lokaciji Ruište-Potporim-Humi-Prijevorac te Zijemlje-Vilino polje-Pločno pa sve do padina Veleža.

U južnoj Hercegovini stanje se stabilizuje, iako još uvijek postoji opasnost od aktiviranja požarišta na dijelu opština Čapljina i Čitluk.
XS
SM
MD
LG