Dostupni linkovi

U Crnoj Gori nema zaraženih groznicom Zapadnog Nila


U Crnoj Gori nema oboljelih od groznice Zapadnog Nila, tropske bolesti koju prenose komarci, a od koje je u Srbiji jedna osoba umrla, dok je 21 inficirana.

U Institutu za javno zdravlje kažu da ove godine u Crnoj Gori nisu zabilježeni slučajevi oboljevanja od tropskih bolesti koje prenose komarci, kao što je groznica Zapadnog Nila.

Epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje Nebojša Sekulić rekao je crnogorskim medijima da je groznica Zapadnog Nila potencijalno teška bolest.

"Naglašavam potencijalno, jer u 80 odsto inficiranih slučajeva bolest prolazi bez simptoma, a kod 20 odsto zaraženih osoba sa blagom kliničkom slikom", pojasnio je Sekulić.

Sekulić je istakao da nema mjesta za paniku, te da je potrebno samo pripaziti na prostorije u kojima se boravi, kao i na način oblačenja.

U SAD, gdje je virus raširen u svim saveznim državama, krajem avgusta je zabilježeno 1.600 slučajeva zaraze virusom Zapadnog Nila, od čega je 66 smrtnih slučajeva, što je najveći broj umrlih od 1999. godine, kada je prvi put virus otkriven u ovoj zemlji.
XS
SM
MD
LG