Dostupni linkovi

London traži pregovore o Asanžu


Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg zatražio je od Ekvadora da što prije obnove razgovore o slučaju osnivača sajta "Wikileaks" Džulijana Asanža.

On je istakao da je diplomatsko rješenje problema moguće.

Asanž, koga švedsko tužilaštvo tereti za silovanje i seksualni napad, dobio je politički azil od Ekvadora, u čijoj ambasadi u Londonu se nalazi od juna.

On, međutim, ne može da otputuje u tu južnoameričku zemlju budući da su britanske vlasti zaprijetile hapšenjem i izručenjem Švedskoj.

"Vjerujemo da su naše dvije zemlje u stanju da pronađu diplomatsko rješenje. Pozvali smo vladu Ekvadora da obnovi, što prije je moguće, razgovore koje smo vodili", rekao je Hejg.

Komentarišući zabrinutost da bi Asanž iz Švedske bio izručen SAD, čije poverljive podatke je objavljivao na svom sajtu, Hejg je naveo da bi Švedska bila u obavezi da zatraži od Britanije saglasnost prije nego što odluči da ga izruči nekoj zemlji koja nije članica Evropske unije, prenela je TV Russia today.

"To znači da bi Britanija mogla da pristane na Asanžovo izručenje iz Švedske nekoj trećoj zemlji samo ako bi bila uvjerena da će izručenje biti u skladu sa njegovim ljudskim pravima, kao i da ne postoji opasnost da bi mogla da bude izrečena ili izvedena smrtna kazna", rekao je Hejg.

Zategnutost između Londona i Kita dostigla je vrhunac kad je Britanija zaprijetila da će upasti u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako bi uhapsila Asanža, izazvaši i svojevrstan diplomatski skandal zbog koga su sazvani i vanredni sastanci organizacija latinoameričkih država.

Britanija je kasnije povukla svoju prijetnju, a Hejg je juče ponovio da Britanija ne namjerava da prekrši dato diplomatsko obećanje.Asanž je prošle sedmice u intervjuu ekvadorskoj TV mreži "Gama" rekao da očekuje da spor bude rešen u roku od šest meseci do godinu dana.
XS
SM
MD
LG