Dostupni linkovi

Rekonstruisana britanska vlada


Britanski premijer Dejvid Kameron danas je rekonstruisao vladu, ali je zadržao nepopularnog ministra finansija Džordža Ozborna i šefa diplomatije Vilijama Hejga.

Ministar kulture, medija i sporta Džeremi Hant, koji se odupirao pozivima da podnese ostavku zbog bliskosti sa medijskom imperijom Ruperta Mardoka, imenovan je za ministra zdravlja, na iznenađenje političkih komentatora.

On je opstao na mjestu ministra kulture u aprilu uprkos optužbama da je njegova kancelarija odavala povjerljive informacije Mardokovoj kompaniji "News Corporation". Kritičari su ga prozvali "ministrom za Mardoka", ali je on tvrdio da on lično nije odao nijednu poverljivu informaciju.

Kameron je smijenio ministra saobraćaja Džastina Grininga koga su smatrali preprekom za širenje aerodroma Hitrou.

Grining je postao ministar za međunarodni razvoj, dok će ministarstvo saobraćaja preuzeti Patrik Mekloglin, budući da je vlada suočena sa pritiskom da proširi kapacitete londonskog aerodroma.

U prvoj rekonstrukciji od osnivanja vlade pre dve godine, Kameron je pokušao da podmladi Konzervativnu stranku u kabinetu imajući u vidu sledeće opšte izbore 2015. godine.

Veteran Ken Klark, bivši ministar finansija, smijenjen je sa funkcije ministra pravde i povjerena mu je uloga ekonomskog savjetnika. Kameron je smenio Endrjua Mičela sa funkcije ministra za međunarodni razvoj i on će od sada biti zadužen za unutarpartijsku disciplinu, navodi AFP. Tereza Vilers, koja je do sada bila pomoćnica ministra saobraćaja, promovisana je u ministarku za Sjevernu Irsku.

Kameron, međutim, nije poslušao apele da smijeni Ozborna, a na istoj funkciji će ostati i ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej.

Mlađi koalicioni partner u vladi, liberalne demokrate, vratiće Dejvida Loza, koji je bio glavni sekretar u ministarstvu finansija, u kabinet kao pomoćnika ministra obrazovanja. Ovaj ugledni bivši bankar je bio primoran da napusti vladu posle izbora 2010. zbog svađe oko ugovora o stanu sa intimnim partnerom.

Kameron je obećao da će u ovom mandatu nizom inicijativa udahnuti novi život u privredu koja je zapala u recesiju.
XS
SM
MD
LG