Dostupni linkovi

Dodikov SNSD zvanično isključen iz Socijalističke internacionale


Kongres Socijalističke internacionale, koji je održan u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici, isključio je SNSD iz ove svjetske asocijacije. Time je potvrđena odluka Vijeća Socijalističke internacionale iz jula 2011. godine koje se održalo u Atini, koja je donesena zbog toga što su nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu SNSD-a.

Član Glavnog odbora SNSD-a Lazar Prodanović je za portal Klix.ba, prošle sedmice kada se pojavila informacija da će ovakva odluka biti donesena, istakao da se radi o pogrešnoj odluci, koja je ujedno i štetna za BiH.

SDP u saopštenju navodi: "Stalno negiranje države Bosne i Hercegovine, kao i pokušaj iskrivljivanja historijskih činjenica iz neposredne prošlosti ponavljanjem tvrdnji o nepostojanju srebreničkog genocida samo su dodatno ubrzali proces isključenja Dodikovog SNSD-a iz Socijalističke Internacionale.

Ni jedna članica Socijalističke Internacionale, kako iz naše regije, tako iz ostalih dijelova svijeta, nije se usprotivila ovoj odluci, niti iskazala svoju suzdržanost, što najilustrativnije govori o političkom i ideološkom skretanju Dodikove stranke SNSD koje je izazvalo ovakvu reakciju Internacionale i donošenje konačne odluke o isključenju iz svjetske porodice socijaldemokrata".
XS
SM
MD
LG