Dostupni linkovi

Antifašisti u Sarajevu: RS nikada neće biti država, BiH jeste i bit će!


Predstavnici antifašističkih udruženja okupili su se ispred zgrade Parlamenta BiH kako bi iskazali svoj stav "o otvorenim napadima na državu Bosnu i Hercegovinu", ali i dali podršku poslaniku Denisu Bećireviću (SDP) povodom inicijative SDS-a za njegovu smjenu.

"Država BiH se nalazi pod izuzetno složenim pritiskom u cilju njenog raspada i nestanka. Imajući tu zlu kob u vidu i činjenicu da imamo krvava iskustva prošlog vijeka, smatramo svojom obavezom i istorijskom ulogom da upozorimo i pozovemo sve domoljubive građane ove države na glasnost u njenoj odbrani", kazao je Ibro Čomić, predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora SABNOR-a dodajući kako je "protuzakonito promoviranje Republike Srpske u državu i razgradnja države BiH":

"Republika Srpska nikada neće biti država, BiH jeste i bit će!", poručio je Čomić, posebno se osvrnuvši na činjenicu da se zbog svega navedenog niko ne buni.

"Kod nas hrču i građani i inteligencija i udruženja boraca minulog rata. Studenti i ne znaju šta se događa, kao da budućnost njihove države i nije njihova budućnost", kazao je, te od poslanika koji "primaju basnoslovne plate u iznosu većem od 10 mjesečnih penzija" zatražio "da budu aktivni, djeluju i brane svoju državu".

Članica Upravnog odbora saveza antifašista Dajana Bakić kazala je kako osim djelovanja protiv negiranja BiH, od Parlamenta BiH zahtijevaju i odlučan i jedinstven zaokret na prevazilaženju ekonomskih i drugih teškoća:

"Uvažavamo predstavnike koji se angažovano, dosljedno i uporno zalažu za jačanje i daljnji prosperitetan razvoj države BiH, a što da krijemo, kažemo otvoreno da se među njima posebno ističe dr. Denis Bećirović. Podržavamo njihovu aktivnost u PS BiH i domaćoj i svjetskoj javnosti u odbrani države BiH od svih neofašističkih nasrtaja".

Skupu je prisustvovalo nekoliko desetaka uglavnom starijih građana, a kod jednog od prisutnih primijetili smo privjesak sa fotografijama Josipa Broza Tita i Željka Komšića, ispod prve piše "Gdje ja stadoh", a ispod druge "ti produži". Bila je tu i Azra Škundrić koja je od granate ranjena i u Drugom svjetskom ratu, i u proteklom ratu u BiH:

"U onom me ratu potkačilo na oslobađanju Širokog Brijega, a u ovom sam ranjena kad sam išla da uvedem djecu u kuću... Ovdje sam danas da se borim protiv ovih što negiraju BiH", kazala nam je.

Skup je protekao bez incidenata, iako su pripadnici obezbjeđenja u jednom pokušali okupljene premjestiti na stepenice ispod platoa Parlamenta BiH koje su pod ingerencijom MUP-a KS, ali su prisutni odbili da se pomjere nakon čega je obezbjeđenje dopustilo da se skup održi do kraja legitimiravši organizatore.
XS
SM
MD
LG