Dostupni linkovi

Uhapšeni u Višegradu osumnjičeni za zločine na Bošnjacima


Osobe čiji su inicijali P.M. (47) i T.LJ. (56), lišene slobode rano jutros na području Višegrada, osumnjičena su za ratne zločine nad Bošnjacima na području opština Sokolac i Višegrad polovinom juna 1992. godine, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ lišili su slobode ova dva lica po nalogu tužioca iz Posebnog odsjeka za ratne zločine Tužilaštva BiH, precizirano je u saopštenju.

Kako se navodi, P.M. je osumnjičen da je učestvovao u ubistvu više desetina civila bošnjačke nacionalnosti kod jame Paklenik, opština Sokolac, kao i za premlaćivanje civila Bošnjaka u selu Crni Vrh i osnovnoj školi Orahovci na području opštine Višegrad, te za učešće u prisilnom preseljavanju stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Višegrada i okolnih sela do Išerić brda.

Osumnjičenom T.LJ. na teret se stavlja prisilno preseljavanje više od 500 civila bošnjačke nacionalnosti iz višegradskih sela Donji i Gornji Dubovik, Žagre, Smriječje, Veletovo i Hanište.

Nakon lišavanja slobode osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu Posebnog odsjeka za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji će ih ispitati i odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.
XS
SM
MD
LG