Dostupni linkovi

Srbija:Kućni pritvor zbog uvrede episkopa


Aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada Zoranu Petakovu osuđenom za uvredu episkopa Irineja određena mjera od 100 dana kućnog pritvora uz elektronski nadzor.

Ova mjera je izrečena u zamjenu za služenje kazne zatvora od 100 dana, navodi se u rješenju Prvog osnovnog suda iz Beograda.

"Ukoliko osuđeni samovoljno napusti prostorije, i to jednom u trajanju od 12 sati, odnosno dva puta u trajanju od po šest sati, sud će odrediti da ostatak kazne izdržava u zatvoru", navodi se u rješenju.

Petakovu je 2008. godine prvo bila izrečena novčana kazna od 100.000 dinara, koja je potom 2011. godine zamijenjena zatvorskom u trajanju od 100 dana, nakon čega je 2012. osuđeni zatražio da se zatvorska kazna zameni kućnim pritvorom.

Petakov je osuđen za uvredu bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja (Mirka Bulovića), koji ga je tužio 2005. godine, jer je Petakov u nastupu u jednoj televizijskoj emisiji rekao da SPC podržava određene ekstremištičke grupacije u Srbiji.

Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao "četiri jahača apokalipse".

Pojedine nevladine organizacije su ranije oštro kritikovale presudu i podsetile da je sudija Miroslav Bošnjak, izričući presudu, rekao da takva uvreda protiv crkve nije zabilježena ni u vrijeme "najstrašnijeg komunizma", kao i da je i on, kao hrišćanin, uvrijeđen zbog istupa Petakova.

NVO su ukazale i da je sud odbio da izvede bilo koji predloženi dokaz i da je odbio da sasluša oštećenog Irineja.

Irinej je u građanskoj parnici takođe tužio Petakova i tražio odštetu od milion dinara, ali sud je to odbio.

Ta televizijska emisija bila je snimana povodom upada pripadnika u međuvremenu zabranjene neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 9. novembra 2005, na Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Tribinu je organizovala Antifašistička akcija Novog Sada, a neonacisti su tada fizički napali Zorana Petakova.
XS
SM
MD
LG