Dostupni linkovi

Šulc: Prioritet mir na Kosovu


Sada je prioritet mir, a krajnji cilj je međusobno priznanje i pomirenje Srbije i Kosova u okviru EU, izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Predsjednik Evropskog parlamenta izjavio je da problem u rješavanju kosovskog pitanja može da bude to što, kako je rekao, Evropska unija traži od Srbije da prizna Kosovo, a da istovremeno neke njene članice to nisu učinile, zbog čega je ocijenio da je to najdelikatnije i najteže pitanje i za Srbiju i za Kosovo, ali i za odnose Srbije prema EU.

Upitan gdjee vidi finale razrješenja kosovskog pitanja Šulc je istakao da je konačni cilj Evropskog parlamenta da se Srbija priključi Uniji ispunjavajući sve uslove i imajući u vidu mirne i održive odnose s Kosovom.

To, je, po njegovoj ocjeni, u ovom trenutku teško, ali ne i nemoguće ostvariti.

"EU ima svoje probleme, neke zemlje Unije ne priznaju Kosovo, a EU traži da Srbija to učini. Jasno je razumijeti da je ovo nadelikatnije i najteže pitanje za Srbiju i Kosovo ali i za odnose Srbije i EU", rekao je Šulc.

On je rekao i da je u ovom trenutku pripritet da se obezbijedi mir, a da je krajnji cilj međusobno priznanje i pomirenje Srbije i Kosova u okviru EU.

"Miran razvoj odnosa Srbije i Kosova mora nas dovesti do međusobnog pomirenja. Svjesni smo da je puno posla i prepreka na tom putu", kazao je Šulc.
XS
SM
MD
LG