Dostupni linkovi

File i Jagland žale jer je BIH propustila rok za "mapu puta"


Evropski komesar za proširenje Štefan File i generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland razočarani su jer su institucionalni i politički lideri u BiH propustili prvi rok za sprovođenje "mape puta".

U zajedničkom saopštenju izraženo je i razočarenje jer do 31. avgusta Parlamentarnoj skupštini BiH nije upućen zajednički prijedlog, zasnovan na političkom sporazumu, za usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama (presuda "Sejdić-Finci"), kao što je usaglašeno na sastanku održanom 27. juna u Briselu.

"`Mapa puta` EU ostaje na snazi. Ciljevi neće biti mijenjani i presuda `Sejdić-Finci` mora biti sprovedena. EU i Savjet Evrope pozivaju lidere u BiH da ispune svoje obaveze i da zajedno rade na sprovođenju presude Suda iz Strazbura, ispune obaveze BiH prema Savjetu Evrope i postignu napredak u evropskim integracijama", ističu File i Jagland.

U saopštenju je izraženo žaljenje jer, kako se navodi, sve ukazuje na to da su lideri BiH dali manji prioritet ovim pitanjima nego političkom rivalitetu te da građani zaslužuju mnogo bolje od toga.
XS
SM
MD
LG