Dostupni linkovi

EBRD: Slovenija se mora otvoriti stranim investitorima


Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj(EBRD), Suma Čakrabarti, najavio je podršku Sloveniji u procesu privatizacije, ali i saopštio da je zabrinut zbog jačanja takozvanog ekonomskog nacionalizma u zemljama u kojima banka posluje.

“Dobro strukturirana privatizacija može stimulisati rast i pojačati zapošljavanje. To je posebno važno u aktuelnom periodu pojačanih ekonomskih izazova”, naveo je Čakrabarti na Strateškom forumu na Bledu.

On je dodao da su, u okviru regije koju obuhvata EBRD, upravo zemlje jugoistočne Evrope posebno ranjive, prenosi SEEbiz.

Čakrabarti je u razgovoru s visokim zvaničnicima Slovenije obećao podršku vlastima Slovenije, usmjerenim na povećanje priliva prijeko potrebnih stranih ulaganja.

“U dugoročnom nacionalnom interesu Slovenije je da otvori privredu investitorima”, kazao je Čakrabarti na forumu na Bledu, tokom kojeg se sastao sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom i ministrom finansija Janezom Šušteršičem.

On je kazao i da je zabrinut zbog usporavanja reformi, prijetnje jačanja ekonomskog nacionalizma i opasnosti zaštite “strateških interesa” u cijeloj regiji u kojoj posluje EBRD.

Čakrabarti smatra da je potreban snažan odgovor koji će obuhvatiti međunarodnu saradnju i ubrzane strukturne reforme i privatizaciju na nivou pojedinih zemalja, kao i reformu tržišta rada i pravosudnih sistema.
XS
SM
MD
LG