Dostupni linkovi

Ankete: Izjednačeni Obama i Romney


Američki predsjednik Barack Obama i njegov republikanski protukandidat Mitt Romney izjednačeni su u anketi Reutersa i Ipsosa nekoliko dana nakon republikanske i uoči demokratske konvencije na kojoj će Obama službeno prihvatiti nominaciju svoje stranke za još jedan mandat.

Prema anketi, obojica predsjedničkih kandidata dobivaju po 45% glasova među vjerojatnim biračima. Prije tjedan dana u istoj anketi Obama je vodio s 46 prema 42% glasova, što znači da je republikanska konvencija u Tampi Romneyu dala očekivani skok u popularnosti, ali ipak nedovoljan da bi pretekao aktualnog predsjednika.

Činjenica da su Obama i Romney i dalje izjednačeni govori da republikanski kandidat neće dobiti nikakav znatniji zamah. S obzirom na to da sada ulazimo u tjedan u kojem će biti demokratska konvencija, Romney će se morati dobro boriti da zadrži korak s Obamom, kazala je analitičarka Ipsosa Julia Clark.

Stranačke konvencije u pravilu kandidatima donose skok u anketama. Sada će se prednost vjerojatno vratiti na Obaminu stranu, kazala je Clark. Demokratska konvencija počinje u utorak u Charlottei u Sjevernoj Karolini.

Nekoliko stotina osoba prosvjedovalo je na ulicama grada Charlottea u Sjevernoj Karolini protiv održavanja demokratske konvencije. Charlotte je i sjedište nekoliko velikih imena američkih financijske industrije, među kojima Bank of Americe i Wells Farga, kao i kompanija Philipa Morrisa te energetskog diva Duke Energyja.

Prosvjed koji je okupio najmanje 300 osoba, posebice mladih, organiziran je na poziv više udruga među kojima pokreta Occupy te mirovnih i ekoloških skupina, kao i skupine za zaštitu ilegalnih imigranata.
XS
SM
MD
LG