Dostupni linkovi

Novi Sad: NVO pozvale na protest protiv mržnje i fašizma


Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina pozvala Novosađane i Vojvođane na protestno okupljanje „Protiv mržnje, stop fašizmu“, koje će se održati u ponedeljak u 17 sati ispred zgrade Filozofskog fakulteta.

Sa ovog fakulteta vandali su otkinuli tablu sa nazivom ulice dr Zorana Đinđića i ispisali šovinističke grafite.

„Kao i u oktobru 2007. godine, Novosađani moraju dići svoj glas protiv pokušaja onih koji su nas devedesetih godina prošlog veka uvukli u ratove i mržnju da sada ponovo promovišu šovinizam, nacionalizam i mržnju prema svemu što je drugo i drugačije. Ukoliko sada ne reagujemo, sutra će već biti kasno“, kaže se u proglasu Građanske Vojvodine.

Građanska Vojvodina pozvala je sve Novosađane i Vojvođane „kojima su vrednosti našeg grada na srcu“ da im se pridruže u sutrašnjoj protestnoj šetnji.

„Tom prilikom ćemo prekrečiti grafite mržnje na Filozofskom fakultetu i vratiti tablu sa nazivom ulice dr Zorana Đinđića na zgradu te visokoškolske institucije“, kaže se u proglasu koalicije nevladinih organizacija.

Dodaje se da je Novi Sad glavni grad multietničke, višejezične, multikonfesionalne, multikulturalne Vojvodine i ne se sme sebi „dopustiti povratak u u prošlost“.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Otvoreni licej, piše portal autonomija.info.
XS
SM
MD
LG