Dostupni linkovi

Srbija: Školska godina počinje štrajkom upozorenja


Nova školska godina za oko 900.000 đaka u Srbiji zvanično počinje u ponedeljak, ali, ipak, neki učenici će se odmarati dan duže, zbog štrajka upozorenja koji organizuje Unija sindikata prosvetnh radnika.

Unija sindikata, koja ima članstvo od 30.000 zaposlenih, u oko 700 škola, protest će održati u podne na Trgu Nikole Pašića.

Razlozi za nezaovoljstvo su, kako navode u tom sindikatu, loš materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju, ali i generalno loši uslovi rada u školama, kao i odnos države prema prosveti. Još nije izvesno koliko će škola stupiti u štrajk.

Taj sindikat traži da prosvetnim radnicima u oktobru plate budu usklađene sa inflacijom, a da od naredne godine imaju zarade 30 odsto veće od proseka.

Članovi Unije prvog dana školske godine časove će držati jedino đacima prvacima, a njih će ove godine biti oko 73.000, navodi Beta.

Sindikatima obrazovanja Vlada je ponudila povišicu od dva odsto u oktobru i još dva odsto u aprilu, a reprezentativni sindikati su nezadovoljni ovom ponudom. Očekuje se nastavak razgovora. Iz Ministarstva prosvete poručuju da je sve spremno za početak školske godine, da su škole uređene, u meri koju dozvoljajva ekonomska situacija.
XS
SM
MD
LG