Dostupni linkovi

Teheran i Pjongjang: Sporazum o tehnološkoj saradnji


Iran i Severna Koreja potpisali su u subotu sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji, javila je iranska državna televizija.

Kako se navodi, dokument o saradnji podrazumeva osnivanje zajedničkih naučnih i tehnoloških laboratorija, razmenu timova naučnika dve zemlje i tehnologije iz oblasti informacionih tehnologija, energetike, zaštite prirodne okoline i poljoprivrede.

Iranska televizija prenela je da je sporazum potpisan u Teheranu u prisustvu iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada i drugog čoveka Severne Koreje Kima Jong Nama, iranskog ministra nauke i tehnologije Kamrana Danešdžoa i šefa diplomatije Paka Ui-čuna.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Kamnei rekao je da Iran i Severna Koreja imaju zajedničke neprijatelje.

"Arogantne sile ne tolerišu nezavisne vlade. Na putu ka velikim ciljevima treba da budemo ozbiljni, a pritisci, sankcije i pretnje ne smeju slomiti našu odlučnosti", rekao je on visokim severnokorejskim zvaničnicicma.

Predsednik Ahmadinedžad je ocenio da će poseta Kima imati "veliki uticaj na jačanje bilateralnih odnosa, širenje saradnje i jačanje anti-hegemonijskog fronta".

Iran je prošle godine negirao navode iz izveštaja komisije UN da sa Severnom Korejom redovno razmenjuje raketno naoružanje, komponente i tehnologiju kršeći sankcije svetske organizacije.
XS
SM
MD
LG