Dostupni linkovi

Od danas na Kosovu ne važe vozačke izdate od MUP-a Srbije


Na Kosovu od danas prestaju da važe vozačke dozvole koje je izdao MUP Srbije građanima koji imaju prebivalište na Kosovu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi objasnio je u izjavi za Tanjug da su vozačke dozvole koje su izdale područne jedinice srpskog SUP-a sa Kosova nevažeće od danas i da vozači koji imaju takve dozvole neće moći da upravljaju automobilima na Kosovu.

On je rekao da su vozačke dozvole koje su izdate u Srbiji za vozila sa tamošnjim registracijama važeće i na Kosovu, podsećajući da za takve automobile vlasnici prilikom ulaska na Kosovo treba da plate osiguranje.

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Saša Rašić izjavio je Tanjugu da je danas zapravo prestala da važi Uredba MUP-a Kosova prema kojoj su građani Kosova mogli da koriste vozačke dozvole koje izdaje MUP Srbije.

Rašić je naglasio da vlasnici srpskih vozačkih dozvola sa Kosova mogu da obave zamenu srpskih za kosovske vozačke dozvole.

"Mogućnost da se na osnovu posedovanja srpske vozačke dozvole dobije kosovska, uz zadržavanje srpske dozvole, biće na snazi do daljnjeg, a taj mehanizam postoji i za preregistraciju vozila", objasnio je Rašić.

On je precizirao da će policija koja na putevima na Kosovu zatekne vozače sa srpskom vozačkom dozvolom, a koji imaju prebivalište na Kosovu, od njih taj dokument oduzimati i smatraće da je vozač upravljao vozilom bez vozačke dozvole.

Uredba MUP-a Kosova koja je danas prestala da važi doneta je krajem prošle godine a prema njoj su vlasnici vozačkih dozvola građani Kosova mogli da do 1. septembra poseduju srpske vozačke dozvole.
XS
SM
MD
LG