Dostupni linkovi

U BiH i danas aktivno nekoliko požara


U BiH su i danas aktivni požari u nekoliko općina.

Na području Grada Mostara i dalje su aktivna dva velika požara koja se ne mogu gasiti kopnenim snagama zbog nepristupačnog i dijelom miniranog trena.

Prvi veliki požar je na lokalitetima Ruište (odakle je počeo požar i na tom dijelu je saniran prema stambenim objektima), Podporim, Humi, Prijevorac, pa na drugom kraku tog požara Zijemlje, Vilino Polje, Pločno, sve do padina Veleža. Taj požar se gasi kada dođe na područje koje omogućava gašenje ili kada dođe do stambenih objekata.

Vatrogasci su tokom dana i sinoć intervenirali u Zijemljima, gdje je vatra ugrožavala cijelo naselje. Intervencijom vatrogasaca otklonjena je opasnost po kuće i saniran je taj dio požarišta. Vatrogasci prate razvoj požara i očekuju da će se u skoro vrijeme zapadni krak ovoga požara spustiti do mjesta Humi te da će ga na tom lokalitetu moći gasiti.

Drugi veliki požar, koji se ne može u cijelosti ugasiti, je na lokalitetu Vidova, Glogovo, i taj požar se gasi samo kada dođe do područja koje omogućava gašenje ili do stambenih objekata (Grabovica, M17 i sl.).

Vatra i nakon više od deset dana i dalje gori na Trebinjskim brdima, a u akciju gašenja od jutrosponovo je uključen i helikopter Oružanih snaga BiH.

Iz Uprave civilne zaštite RS-a je potvrđeno da je požar na Bijeloj gori pod kontrolom, dok je u općini Bileća aktivan požar na planini Sitnici, čiji je jedan krak presječen u Zvijerinskom klancu i spriječeno njegovo širenje prema Bukovom vrhu i planini Viduši.

Prati se stanje u rejonu Baljci, kako se požar iz pravca Vučijeg dola u Crnoj Gori ne bi proširio na teritoriju BiH.

Jak vjetar je ponovo aktivirao požar u mjestu Žabice u općini Ljubinje, koji je brzom intervencijom pripadnika vatrogasne jedinice odbijen od kuća i stavljen pod kontrolu. Na području općine Gacko i dalje je aktivan požar na planini Bjelasnici.

U općini Šekovići aktivan je požar na lokalitetu Bijelo Polje - Kaštijelj, koji se približio kućama i zahvatio površinu od oko tri kvadratna kilometra. Gašenje požara nije moguće zbog blizine minskih polja, a stanje na požarištu se prati.
XS
SM
MD
LG