Dostupni linkovi

Skupština Kosova usvojila zakone o prestanku nadgledane nezavisnosti



Skupština Kosova je na današnjoj sednici usvojila paket od 21 zakona kojima se okončava nadziranje nezavisnosti Kosova.

Skupštini Kosova preostaje da na prvoj narednoj sednici usvoji i 22 amandmana na Ustav Kosova koji se odnose na brisanje ustavnih odredbi koje govore o nadgledanju nezavisnosti Kosova.

Očekuje se da 10. septembra Međunarodna upravljačka grupa na sastanku u Prištini donese odluku o prestanku nadgledanja nezavisnosti Kosova.

Posle ove odluke predsednica Kosova će ukazom proglasiti usvajanje ustavnih amandmana i izmene i dopune zakona koji se odnose na prestanak nadgledanja nezavisnosti.

Za 10. septembar se predviđa i održavanje svečane sednice Skupštine Kosova. Na tu sednicu će biti pozvani i posrednik u razgovorima o statusu Kosova Marti Ahtisari, njegov zamenik Albert Roan.

Sednica je bila specifična i jer je u praksi primenjena ustavna odredba da se zakon ne može izmeniti ako za njegovo usvajanje ne glasa dvotrećinska većina poslanika iz manjinskih zajednica.

Poslanici su tokom današnjeg razmatranja zakona reagovali na amandmane koji se tiču statusa verskih zajednica, tako da je zakon zbog nedovoljnih glasova usvojen bez tih amandmana.

Arsim Bajrami, predsednik ad hoc komisije za izmenu Ustava kazao je da je ovaj zakon od velike važnosti, obzirom da njime Kosovo dobija pravo na samoupravljanje.
XS
SM
MD
LG