Dostupni linkovi

SAD dale azil novinaru iz EkvadoraSjedinjene Američke Države odobrile su azil ekvadorskom novinaru poznatom po kritikama na račun predsednika Rafaela Koree.

To se, kako navode mediji, može tumačiti kao odgovor na odluku Ekvadora da da azil osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu.

Emilio Palacio, koji je osuđen za vređanje predsednika, rekao je agenciji AFP da je dobio azil u SAD, dan nakon što je Ekvador odobrio azil Aasanžu koji je zatražio pomoć u ambasadi te zemlje u Londonu, kako bi izbegao ekstradiciju u Švedsku, gde je tražen zbog saslušanja u vezi optužbi za silovanje.

Asanž je izrazio strepnje da bi mogao biti predat SAD, jer je preko "Vikiliksa" obelodanio stotine hiljada tajnih dokumenta američke administracije.

S druge strane, Palacio je osuđen na tri godine zatvora zbog članka koji je objavio u listu "El Universo" u kome je naveo da je Korea počinio "zločin protiv čovečnosti" u vezi policijskog nasilja u septembru 2010.

Nekadašnji urednik i dva člana uprave lista pobegli su u avgustu prošle godine u SAD, nakon što je Korea najavio da će ih tužiti. Američke vlasti su odbile da komentarišu odluku o dodeli azila ekvadorskom novinaru.
XS
SM
MD
LG