Dostupni linkovi

Fabijus: Žestok odgovor ako Sirija upotrebi hemijsko oružjeOdgovor međunarodne zajednice u slučaju da sirijski režim upotrebi hemijsko oružje biće "momentalan i žestok", izjavio je danas šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

Vašington i Pariz ranije su upozorili da bi pribegavanje Damaska hemijskom oružju predstavljalo crvenu liniju i da bi dovelo do reakcije međunarodne zajednice.

"Potpuno smo nepopustljivi kada je o tome reč. Bakteriološko i hemijsko oružje predstavljaju ekstremnu opasnost", kazao je francuski ministar.

Upitan o neophodnosti donošenja rezolucije Saveta bezbednosti UN kao uslova za intervenciju, Fabijus je istakao da su "bakteriološko i hemijsko oružje drugačije prirode od običnog oružja".

Francuska je u četvrtak organizovala zasedanje Saveta bezbednosti UN, posvećeno humanitarnoj situaciji u Siriji i susednim zemljama.

"Na humanitarnom planu ima stvari u kojima se može napredovati, a na političkom planu treba priznati da je Savet bezbednosti podeljen zbog stava Rusa i Kineza", kazao je Fabijus.
XS
SM
MD
LG