Dostupni linkovi

Mladi iz Srbije i Hrvatske u Vukovaru


Mladi iz Srbije i Hrvatske u petak će u Vukovaru započeti radove na obnovi Europskog doma, čija je zgrada oštećena tokom opsade grada 1991. godine i održati javni školski čas "Multiperspektivnost povijesti/istorije".

Susret i akciju mladih organizuju Inicijative mladih za ljudska prava (Inicijativa) iz Hrvatske i Srbije.

"Naša poruka je da mlade generacije žele da rade na obnovi i izgradnji odnosa, koji su zasnovani na razumevanju nedavne prošlosti i dijalogu o tome. Ali, ne samo da otvoreno pričamo o onom što se desilo, već i da imamo ovakvu konkretnu akciju kao odgovor na trenutno stanje u Vukovaru, Hrvatskoj i Srbiji", navodi se u saopštenju te organizacije.

Javni školski čas biće održan na Trgu dr Franje Tuđmana u Vukovaru, na kom će istoričari, mladi iz Hrvatske i Srbije i zvaničnici grada govoriti o problemima proizašlim iz ratova koji i dalje opterećuju društva, a posebno mlade Vukovara. Mladi će imati priliku da iznesu svoje viđenje problema i mogućih rešenja, ali i da saslušaju aktiviste, gradske zvaničnike i istoričare. Vršnjaci iz Srbije i Hrvatske će tokom popodneva posetiti Memorijalni dom Ovčara.

U saopštenju piše da je ideja za akciju nastala u okviru projekta "Mreža za participativnu kulturu sećanja", koji sprovode Inicijativa u Srbiji, Meš iz BiH i Loja iz Makedonije, uz podršku Swiš Cultural Programme in the Western Balkans.
XS
SM
MD
LG