Dostupni linkovi

Stefanović: Ukidanje srpskih institucija na severu uslov za EU


Ukidanje institucija Srbije na severu Kosova jedan je od formalnih uslova da EU utvrdi datum početka pregovora o prijemu Srbije, izjavio je aktuelni šef srpskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

"Formalni uslovi za dobijanje datuma početka pregovora sa EU i za dalji evropski put Srbije su dogovori sa Prištinom o električnoj energiji i telekomunikacijama, kao i ukidanje naših institucija na severu Kosova", rekao je Stefanović.

Stefanović je za beogradski "Danas" rekao da sumnja da će se ove teme rešavati u okviru tenhičkog dijaloga i da pretpostavlja da će, ukoliko politički razgovori počnu, teme biti manastiri, crkve, sever Kosova, imovina i prava Srba južno do Ibra.

On smatra da će se predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastati sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom ili da će se premijer Ivica Dačić sresti sa Hašimom Tačijem, te napraviti okvirni dogovor, dok će dijalog voditi njihovi timovi.

Stefanović je istakao da nema roka za sprovođenje dogovorenih sporazuma Beograda i Prištine iz Brisela.

"Edita Tahiri nije htela uopšte da razgovara ni o eksteritorijalnosti ili posebnim pravima manastira južno od Ibra, zato što smatra da je to kosovska baština i da su oni, citiram, 'štiteći manastire pokazali da su oni kosovski", rekao je Stefanović.
XS
SM
MD
LG