Dostupni linkovi

Klinton na azijskoj turneji


Američka državna sekretarka Hilari Klinton doputovala je u Južni Pacifik, u okviru azijske turneje na kojoj će posetiti šest država i promovisati američke interese suočene sa rastućim uticajem Kine u tom regionu.

U okviru posete, Klintonova će pokušati i da smanji tenzije zbog teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

Hilari Klinton je u četvrtak stigla na Tahiti, tranzitnu tačku na putu koji će je odvesti od Kukovih ostrva do ruskog Dalekog istoka.

Šefica američke diplomatije posetiće Peking na sredini 11-dnevne turneje koja će početi na udaljenim Kukovim ostrvima, gde će biti prva državna sekretarka SAD koja će posetiti taj arhipelag u Južnom Pacifiku na kojem živi samo 10.000 ljudi.

Klintonova će odatle otići u Indoneziju, sedište sekretarijata Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), čije su članice podeljene prema kineskoj ekspanziji i teritorijalnim sporovima u Južnom kineskom moru. Na samitu te organizacije u julu nije postignut konsenzus o tim pitanjima.

Hilari Klinton će podstaći lidere da pronađu zajednički stav i naprave okvir za pregovore sa Kinom, najavili su američki zvaničnici. Kina je kritikovala mešanje SAD i poručila da će se sporovi rešiti među zemljama regiona.

Posle Kine, uslediće posete Istočnom Timoru, Bruneju i Vladivostoku, gde će Hilari Klinton predstavljati SAD na samitu Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma. Klintonova će biti prvi američki sekretar koji će posetiti Istočni Timor.
XS
SM
MD
LG