Dostupni linkovi

Fejt i Tači dogovorili zadatke pre odluke o okončanju nadgledane nezavisnosti


Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt i premijer Kosova Hašim Tači dogovorili su se danas sa višim diplomatskim predstavnicima i predstavnicima političkih partija o redosledu koraka koji će uslediti pre sastanka Međunarodne upravljačke grupe 10. septembra, a na kojoj će doneti konačnu odluku o okončanju nadgledane nezavisnosti Kosova i mandata Međunarodnog civilnog predstavnika.

Kako je saopšteno iz Fejtove kancelarije, dogvoroeno je da paket amandmana na primarno zakonodavstvo bude podnesen Skupštini na drugo i konačno čitanje u petak 31. avgusta.

Ukoliko ga Skupština usvoji, paket amandmana na primarno zakonodavstvo će onda stupiti na snagu i zavisiće od usvajanja paketa ustavnih amandmana kojima se ICO uklanja iz ustavnog okvira, ako Međunarodna upravljačka grupa donosi odluku za okončanje mandata ICR. Ustavni amandmani će biti podneti Skupštini oko petka 7. septembra.

Dogovoreno je još da sveobuhvatni predlog za rešenje statusa Kosova i ovlašćenja Međunarodnog civilnog predstavnika ostaju na snazi dok Međunarodna upravljačka grupa ne odluči drukčije.

Međunarodna upravljačka grupa će se sastati u Prištini u ponedeljak 10. septembra radi razmatranja predloga Međunarodnog civilnog predstavnika da se okonča nadgledana nezavisnost Kosova i da se prekine mandat Međunarodnog civilnog predstavnika sa momentalnim efektom.
XS
SM
MD
LG