Dostupni linkovi

Prijava protiv policije što nije sprečila Brejvika



Rođaci jedne od 77 žrtava masovnog ubice Andersa Brejvika podneli su prijavu protiv norveške policije zbog sporog reagovanja na njegov napad na ostrvu Utoja, saopštila je danas specijalna služba za kontrolu policije.

Prijava se "konkretno odnosi na pitanje da li je ona (policija) mogla da ranije stigne i tako spase živote", dodao je portparol ove službe Pal Berle, dodajući da još nije doneta odluka da li će biti
otvorena istraga.

Nezavisna komisija koja je istraživala prošlogodišnje napade u Norveškoj, nedavno je oštro kritikovala rad policije i ocenila da su napadi mogli biti izbegnuti, a masovni ubica Anders Brejvik ranije uhapšen.

Brejvik je, zbog nedovoljnog obezbeđenja, najpre uspeo da u blizini zgrade norveške vlade parkira kombi i aktivira bombu od čije je eksplozije poginulo osam osoba.

On je potom preobučen u policajca otišao na ostrvo Utoja, nedaleko od Osla, gde je nasumice počeo da puca na učesnike letnjeg kampa mladih laburista i ubio 69 osoba.

Norveška policija je nakon napada žestoko kritikovana zbog sporosti pošto je prošlo tri sata od napada u Oslu i Brejvikovog hapšenja na Utoji iako je njegovo ime već bilo poznato službama bezbednosti.

Premijer Norveške Jens Stoltenberg je, i pored velikih kritika i pritisaka, juče isključio mogućnost da podnese ostavku.

Brejvik je u petak, 24. avgusta, osuđen na 21 godinu zatvora zbog prošlogodišnjih napada.
XS
SM
MD
LG