Dostupni linkovi

Čeh sa dve pumpe umesto srca dobio šansu



Jedini čovek na svetu koji živi već pet meseci bez srca, zahvaljujući specijalnim pumpama, 37-godišnji Čeh dobio je šansu za novo srce i biće od septembra uvršćen na listu čekanja, saopštio je praški Institut kliničke eksperimentalne medicine (IKEM).

Lekari IKEM-a su bivšem vatrogascu Jakubu Haliku morali u aprilu da odstrane celo srce jer ga je zahvatio maligni, izuzetno agresivan tumor i ugrade mu dve specijalne pumpe koje ga održavaju u životu, a ta operacija je bila druga te vrste u svetu.

Te pumpe se koriste u kardiologiji ali samo jednostrano da zamene rad jedne srčane komore.

Prvi pacijent kome su rad celog srca preuzele dve pumpe u SAD preminuo je nakon svega nedelju dana.

Halik je sada nakon pet meseci prošao uspešno testove da li je zloćudni tumor negde u telu metastazirao i pošto su u redu, IKEM može da ga uvrsti na prioritetnu listu čekanja za transplantaciju srca.

"To je olakšanje. Sada znam da su svi testovi u redu i da me čeka dalji korak ka ozdravljenju", kazao je danas novinarima nasmejani Halik koji zahvaljujući specijalnoj tašni za pumpe može i u kratke izlaske van bolnice.

"Najteže tokom operacije bilo je da uskladimo rad pumpi", kazao je na konferenciji za novinare šef IKEM-a Jan Prik koji je Halika sa timom lekara operisao.
XS
SM
MD
LG