Dostupni linkovi

Vlada Grčke se uglavnom dogovorila o merama štednje



Premijer Andonis Samaras je sa partnerima u koalicionoj vladi postigao načelni sporazum o najnovijem paketu mera za smanjenje državnih rashoda koje zahtevaju kreditori Grčke da bi nastavili da joj isplaćuju tranše ranije odobrenih kredita za pomoć, rekao je danas ministar finansija.

Janis Sturnaras je rekao da će zvaničnici tri stranke koalicije koju predvode konzervativci, još razgovarati o rešavanju preostalih "tehničkih pitanja".

Dva meseca stara vlada je nedeljama razmatrala kako da uštedi 11,5 milijardi evra 2013. i 2014. godine.

Mere za smanjenje rashoda grčke države su njena obaveza prema evropskim partnerima i Međunarodnom monetarnom fondu koji Grčku štite od bankrota od maja 2010. u zamenu za oštre mere štednje čiji je cilj smanjenje deficita njenog državnog budžeta.

Inspektori koji proveravaju efekte mera štednje - iz takozvane "trojke" koju čine Evropska unija,

Međunarodni monetarnu fond i Evropska centralna banka, dolaze ponovo u Atini početkom septembra.

Njihov povoljan izveštaj bi omogućio isplatu naredne tranše od 31 milijarde evra iz kredita za pomoć.

Ako toga ne bude, grčkoj državi će nestati novca i mogla bi biti primorana da napusti evrozonu što bi izazvalo finansijski haos u 17 zemalja koje koriste evro.

Očekuje se dalje smanjenje penzija i plata u širem državnom sektoru. To je politički neprijatno za koalicione partnere Samarasa s levog centra koji su na izborima dvaput održanim ove godine kampanju zasnivali na protivljenju merama štednje.

Te dve stranke su tek na trećem sastanku sa Samarasom ovog meseca nevoljno pristale da rade na novim merama.
XS
SM
MD
LG