Dostupni linkovi

EU razočarana odlukom ukrajinskog suda



Evropska unija izrazila je danas žaljenje što je Kasacioni sud Ukrajine potvrdio kaznu od sedam godina zatvora koja je izrečena bivšoj premijerki Juliji Timošenko zbog zloupotrebe položaja.

"Sa žaljenjem smo primili k znanju pitanje žalbe" i "duboko smo razočarani posledicama sadašnje situacije" da su važne opozicione ličnosti "sprečene da izađu na parlamentarne izbore nakon procesa koji nije poštovao međunarodne norme po pitanju pravičnosti, transparentnosti i nezavisnosti", rekao je portparol Evropske unije
Majkl Man.

EU je pozvala "ukrajinske vlasti da preduzmu konkretne mere kako bi se suočile sa sistemskim problemima u pravosuđu" i "sa selektivnim pravosuđem uključujući i slučaj Timošenkove, Lučenka i ostalih", dodao je portparol.

Kasacioni sud danas je odbacio žalbu Timošenkove i time potvrdio sedmogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđena u oktobru 2011. godine, zbog zloupotrebe položaja, odnosno za potpisivanje štetnog ugovora o isporukama ruskog gasa Ukrajini.

Timošenkova se obratila i Evropskom sudu za ljudska prava koji je juče počeo da razmatra njen slučaj.

Slučaj Timošenkove izazvao je ozbiljnu krizu u odnosima Kijeva i zapadnih zemalja koje traže oslobađanje bivše premijerke, uoči parlamentarnih izbora u Ukrajini 28. oktobra.
XS
SM
MD
LG