Dostupni linkovi

Sud u Indiji osudio 32 osobe zbog verskog sukoba 2002



Sud u zapadnoj Indiji danas je osudio 32 osobe, među kojima i jednu bivšu ministarku, za ubistva ili učešće u neredima tokom jednog od najvećih verskih
sukoba u toj zemlji.

Među optuženima je Maja Kodnani, tadašnja poslanica indijske savezne provincije Gudžarat, koja je kasnije postala ministarka prosvete i dečije zaštite. Kondani je uhapšena zbog optužbi za ubistvo i zaveru 2009, od kada se nalazi u zatvoru.

Sud nije odmah objavio presude niti za šta se terete sva optužena lica. Optužbi je oslobođeno 29 osumnjičenih.

Versko nasilje iz 2002. bilo je jedno od najgorih u Indiji od kada se 1947. izborila za nezavisnost od Velike Britanije. Počelo je 27, februara, pošto je 60 hinduističkih hodočasnika stradalo u pozaru u vozu za koji su okrivljeni muslimani. Usledili su višenedeljni neredi u kojima su hinduističke bande napadale gradove i sela i palile
muslimaske kuće i preduzeća.

Više od 1.100 osoba, uglavnom muslimana, ubijeno je ili nestalo a više hiljada ostalo bez kuća.

Organizacije za ljudska prava i žrtve napada krivile su hinduističku desničarsku vladu Gudžarata da nije učinila dovoljno da prekine nasilje i da ga je čak podsticala.

Današnje presude odnose se na ubistva i nasilje u Narodi Patiji, malom industrijskom mestu u predgrađu Ahmedabada, glavnog grada Gudžarata.

Neredi u toj oblasti bili su među najgorima, sa 95 ubijenih.

Prošlog jula, specijalni sud osudio je 21 osobu zbog ubistva 11 članova muslimasnke porodice u gradu Visnagaru i odredio im doživotne zatvorske kazne.

Prošlog novembra, isti sud dodelio je doživotne kazne 31 hinduisti zbog ubistava vise desetina muslimana podmetanjem požara u zgradi u okrugu Mehsana, u Gudžarati.
XS
SM
MD
LG