Dostupni linkovi

REKOM traži istinu o tajnim grobnicama


Koalicija za REKOM pozvala je u sredu, povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih, vlade zemalja bivše Jugoslavije na prekid ćutnje o tajnim grobnicama i sudbini nestalih osoba.

Koalicija za REKOM je u saopštenju za javnost ocenila da ćutanje najviše doprinosi održanju javne kulture ćutnje o tome šta se dogodilo u prošlosti i upozorila da nepostojanje tela žrtava ima poguban učinak na stvaranje koherentne kulture sećanja na žrtve.

"Kada nema fizičkog prisustva mrtvih, posmrtnih ostataka, sahrane, tradicionalnih posmrtnih obreda i grobnih mesta, kako pamtiti mrtve? Nepostojanje tela uskraćuje porodicama i društvu fizički simbol sećanja na žrtve. To je onda kamen temeljac za održanje javne kulture ćutnje o teškom nasleđu prošlosti, odgovornosti i pravdi za žrtve", ističe se u saopštenju REKOM-a.

Koalicija za REKOM je zatražila da prioritet u regionalnoj saradnji budu obelodanjivanje lokacija masovnih grobnica, ekshumacije, identifikacije i predavanje posmrtnih ostataka porodicama žrtava.
XS
SM
MD
LG