Dostupni linkovi

Palestinci pozdravili istragu smrti Arafata


Jedan francuski sudija će istražiti smrt Jasera Arafata 2004. godine, pošto je u utorak u Nanteru, kod Pariza, otvorena istraga "protiv NN osoba" zbog ubistva, na zahtev udovice bivšeg palestinskog lidera koja sumnja na trovanje Arafata polonijumom. Palestinski zvaničnici i rođaci smatraju da je Arafat otrovan.

Palestinska uprava je odmah pozdravila tu najavu. "Mi pozdravljamo ovu odluku", rekao je za AFP palestinski pregovarač Saeb Erekat, rekavši da je predsednik Mahmud Abas "zvanično zatražio da francuski predsednik Fransoa Oland pomogne da se istraže okolnosti mučeničke smrti nekadašnjeg predsednika Arafata".

Izrael "nije zabrinut" zbog otvaranja sudske istrage za ubistvo Jasera Arafata, izjavio je u utorak uveče za AFP portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

Nećak pokojnog palestinskog lidera, Naser al-Kidva, nedavno je optužio Izrael da je Arafata otrovao polonijumom, zahtevajući da sudi "onima koji su odgovorni za ovo ubistvo".

Udovica, Suha Arafat je istragu 31. jula posle otkrića polonijuma, veoma toksične radioaktivne supstance, u ličnim stvarima nekadašnjeg predsednika Palestinske uprave. Nikada nije bilo jasnih medicinskih informacija o uzroku njegove smrti 11. novembra 2004. u vojnoj bolnici Persi u Parizu.
XS
SM
MD
LG