Dostupni linkovi

Katalonija traži pomoć od 5 milijardi evraPrezaduženi španski region Katalonija zatražio je pomoć od pet milijardi evra od centralne vlade u Madridu.

Ovog leta, javni fond od 18 milijardi evra osnovan je u Madridu za pomoć 17 autonomnih regiona, koji su u velikom dugu.

Katalonija čini jednu petinu španske privrede.

U međuvremenu, recesija španske privrede se produbljuje, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci, uz otkrivanje činjenice da je ekonomski pad počeo ranije i bio oštriji nego što se do sada mislilo.

Vlada je preduzela mere za smanjenje troškova, ali je ekonomija u drugom kvartalu oslabila za 0,4 odsto, posle pada za 0,3 odsto u prvom kvartalu, objavio je nacionalni zavod za statistiku.

Na godišnjem nivou, ukupni društveni proizvod umanjen je za 1,3 odsto.

Očekuje se da će zbog ovakvih pokazatelja Španija morati da zatraži finansijsku pomoć.

U junu, Španija je zatražila 100 milijardi evra zajma od fonda za pomoć evrozoni kako bi pomogla svojim bankama, koje se bore protiv "loših dugova" od kredita uzetih u sektoruu nekretnina.

Evropska centralna banka saopštila je da će naći način da pomogne vodećim zemljama evrozone što navodi da će otkupiti dug kako bi smanjila troškove pozajmljivanja.

Španski premijer Marijano Rahoj rekao je da će učintii ono što je najbolje za španski narod i da razmatra sve opcije koje se tiču finansijske pomoći.
XS
SM
MD
LG