Dostupni linkovi

Dačić: Kacinova izjava o datumu njegov stav



Cilj Srbije je da dobije datum za početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju do kraja godine ili najkasnije u prvoj polovini sledeće, poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić.

On je rekao da poruku izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina da Srbija neće dobiti datum ove godine shvata kao Kacinovu procenu, a da su upozorenja izvestioca EP povodom potrebe reformi i spornih privatizacija podudarne sa politikom Vlade.

"Kacinov stav (o datumu) je zasnovan na pitanju da li će biti dovoljno vremena i da li će Srbija stići sve da uradi da bi dobila datum, ali, mi ćemo se truditi i naš cilj je da do kraja godine ili najkasnije u prvoj polovini sledeće dobijemo datum", rekao je Dačić na pres konferenciji u Vladi Srbije.

On je naveo da je njegov današnji razgovor sa Kacinom bio konstruktivan i naglasio da su unutrašnje reforme interes Srbije, te ona zbog toga mora da nastavi da radi na njima, a ne samo zato što je to nalog EU.

Prema njegovim rečima, opredeljenje Vlade po pitanju spornih privatizacija, o kojima je i Kacin juče govorio, je da se sve sporne privatizacije preispitaju i da se vidi da li je bilo zloupotreba.

"Ispada da mi ne znamo da su te privatizacije sporne, a jedna trećina privatizacija je poništena. Bez obzira da li postoji interes EU ili ne, a taj interes svakako postoji, mi smo opredeljeni da se te privatizacije preispitaju, što sam rekao i prilikom izlaganja ekspozea", naglasio je Dačić.

On je u razgovoru sa Kacinom izrazio očekivanja da neće biti novih uslova na evropskom putu Srbije.
XS
SM
MD
LG