Dostupni linkovi

Rumunski predsednik se vratio na dužnostŠef rumunske države Trajan Basesku vratio se u svoj ured u utorak, dan nakon objave u Službenom glasniku odluke Ustavnog suda kojom se poništava referendum od 29. jula o njegovoj smeni.

Generalni sekretar Saveta Evrope Thorbjorn Jagland pozdravio je sprovođenje ove odluke i ohrabrio rumunske političare "da rade zajedno na demokratskoj i prosperitetnoj Rumuniji", navedeno je u saopštenju.

Povratak predsednika desnog centra izabranog 2009. godine, pedeset i dva dana nakon što ga je parlament smenio, označio je kraj političke krize bez presedana od pada komunizma koja je blokirala celu zemlju više od dva meseca.

Basesku će morati da nastavi kohabitaciju s parlamentarnom većinom levog centra barem do parlamentarnih izbora predviđenih u decembru.

Sud, čuvar rumunskog ustava, odlučio je prošle sedmice da referendum o smeni Baseskua ne može biti važeci jer je izlaznost bila manja od propisanog minimuma od 50 posto. Više od 87 odsto birača glasalo je za opoziv Baseskua.
XS
SM
MD
LG