Dostupni linkovi

Stoltenberg žali zbog napada, ali ne podnosi ostavku



Norveški premijer Jens Stoltenberg koji je kritikovan zbog nespremnosti zemlje da se suoči sa napadima 22. jula 2011. godine, izrazio je danas žaljenje zbog propusta vlasti, ali je isključio mogućnost da podnese ostavku.

Stoltenberg je govorio na vanrednoj sednici parlamenta povodom izveštaja nezavisne komisije koja je zaključila da su norveške vlasti mogle da spreče bombaški napad u Oslu i uhapse Andersa Brejvika pre nego što je otišao na ostrvo Utoja. On je u ta dva
napada ubio 77 osoba, uglavnom mladih ljudi.

Nezavisna komisija koja je istraživala prošlogodišnje napade u Norveškoj, oštro je kritikovala rad policije i ocenila da su napadi mogli biti izbegnuti, a masovni ubica Anders Brejvik ranije uhapšen.

"Intervencija policije zaista je bila moguća. Počinilac napada je mogao da bude ranije zaustavljen", istakla je ta komisija, formirana na zahtev norveške vlade.

Brejvik je, zbog nedovoljnog obezbeđenja, najpre uspeo da u blizini zgrade norveške vlade parkira kombi i aktivira bombu od čije je eksplozije poginulo osam osoba.

On je potom preobučen u policajca otišao na ostrvo Utoja, nedaleko od Osla, gde je nasumice počeo da puca na učesnike letnjeg kampa mladih laburista i ubio 69 osoba.

Norveška policija je nakon napada žestoko kritikovana zbog sporosti pošto je prošlo tri sata od napada u Oslu i Brejvikovog hapšenja na Utoji iako je njegovo ime već bilo poznato službama bezbednosti.

Brejvik je u petak, 24. avgusta, osuđen na 21 godinu zatvora zbog prošlogodišnjih napada.

Sud u Oslu odlučio je da je 33-godišnji Brejvik mentalno zdrav i svestan svojih postupaka i dosudio mu je maksimalnu kaznu, uz mogućnost njenog produženja.
XS
SM
MD
LG